Warmth and Beauty Envelope a Previously Bare Space
Home renovation with brick patio, brown wood finish, brown wood paneling
Arched Center Dormer Inspires Welcoming Arrival
June 22, 2015
2015 NARI Chicago Remodeling Excellence Award Winners
January 15, 2016

Warmth and Beauty Envelope a Previously Bare Space

Basement remodel with beige walls and ceiling with brown cabinets
The previous award winning remodel of their Burr Ridge home brought these clients back to LaMantia and designers Jackie Prazak and Katie Suva, CKD, CBD when they decided it was time to build out their unfinished lower level. As before, their main objective was to create areas to accommodate their extended (and now grown) family.

During the 2013 main floor remodel, a bedroom and powder room had been given up to gain the large award winning kitchen, so recapturing those two spaces were high on the “list of desires.” Also on the list was the need for a pool table, a comfortable movie/TV space, lots of game storage and plenty of open area for grandchildren game playing.

The stairway into the lower level was the main challenge in this build-out; both the stair run and tread depth needed to be lengthened to perform to code. To create greater head room on the staircase the main beam was cut and a portion was relocated 18”. A second column at the end of the stair run was added to match the required structural column, allowing the last tread to wrap decoratively onto each side.

Throughout the design planning many details built-into the main level project were repeated to marry the main and lower levels together. The built-in cabinetry and the mirrored doors in the bedroom can also be found in the guest room on the main level. The mirrored element over the bed is actually an interior door glazed with mirrors and hung on its side. The parquet look tile flooring of the new bath is reminiscent of the main level wood parquet flooring while the carpenter built wainscoting also can be found in the main hall of the first floor.

The custom walnut stair spindles were fabricated from a photo the homeowner found and loved. In the movie/TV area the theatre seats are fully powered to accept iPhones, iPads, laptops, etc. Also note the large chalkboard scorekeeping area with seating for the game players. And, one very special detail can be found under the (now longer) staircase; a private room under the stairs was created with touch-lighting and bean bag chairs for anyone seeking a quiet space.
Free Consultation